Begues es prepara per rebre l'homenatge artístic al poeta basc Blas de Otero

Divendres, 17 d'agost de 2018 a les 09:00

El 15 i 16 de setembre vindrà al municipi una delegació d'Orozko, el poble on el poeta biscaí va passar llargues temporades i on es va inaugurar el tribut visual a Otero.

D'aquí a un mes, Begues rebrà la visita d'una delegació del municipi biscaí d'Orozko. El motiu serà el tribut visual al poeta Blas de Otero que acollirà el Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa des del 15 de setembre fins al final d'any. D'aquesta manera, les autoritats d'Orozko tornen la visita que una delegació beguetana va realitzar a Biscaia a finals d'abril quan el tribut es va inaugurar a la terra natal d'Otero.

El mateix dia 15 de setembre, la delegació basca visitarà el Centre d'Informació La Pleta per conèixer l'entorn del Parc Natural del Garraf, lloc on s'ubica l'homenatge a Blas de Otero. A les dotze del migdia s'inaugurarà oficialment el tribut visual, titulat Me queda la mirada, i en el qual participen més d'una vintena d'artistes bascos i catalans els quals han elaborat una pintura basant-se en un poema d'Otero.

A les sis de la tarda s'organitzarà una caminada poètica pel barri del Raval de Sant Martí de Begues on membres d'Una Font de Poemes llegiran obres de Blas de Otero. L'acte finalitzarà amb una conferència sobre el poeta basc a la plaça del Raval, la qual anirà a càrrec de l'especialista Ibon Arbaiza, director de la Fundación Blas de Otero. A les deu de la nit hi haurà havaneres i rom cremat al Mur.

La visita finalitzarà diumenge amb una actuació de la colla castellera Els Encantats de Begues, dedicada a la delegació basca. L'acte tindrà lloc a partir de la una del migdia al passeig de l'Església.

Compromès amb la societat i oposat al franquisme

Blas de Otero Muñoz va néixer a Bilbao el 1916. Va escriure poemes en castellà i amb una temàtica compromesa amb la societat espanyola del seu moment oposada al franquisme. Va rebre el Premi de la Crítica de Poesía en llengua castellana l'any 1959. Va morir a Majadahonda a causa d'una embòlia pulmonar pocs mesos després de complir els 63 anys.

A Orozko, Otero va passar llargues temporades a l'estiu durant la seva joventut, a més de ser el poble natal de la seva mare, i hi va escriure molts poemes dedicats a la Vall d'Orozko, situada dins el Parc de Gorbeia.

Darrera actualització: 12.08.2018 | 22:19

Imatges

Tribut visual a Blas de Otero