Explicats els detalls del projecte d'acollida a persones refugiades que acollirà Begues

Dimarts, 4 de desembre de 2018 a les 09:00

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CEAR-CCAR) ha exposat aquest dilluns al vespre en una xerrada oberta a tota la ciutadania les característiques d'aquest projecte. S'emplaçarà a l'antic Hostal de Sant Rafael, rebatejat actualment com La Torre de Begues, i ja compta amb tots els recursos per iniciar la seva activitat en els propers dies.

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) treballa dins el sistema d’acollida i integració de sol·licitants de protecció internacional que gestiona el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Sota el paraigua d'aquest programa d'acollida, l'entitat gestiona diversos centres arreu de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol, que tenen per objecte vehicular la ingent arribada de persones migrants que arriben mes a mes a les costes d'Europa.  

Cada projecte que s'emmarca en aquest programa té unes característiques diferents, i la xerrada que s'ha realitzat aquest dilluns ha servit per explicar els detalls concrets del que es desenvoluparà a Begues. 

En el cas del nostre municipi, el CCAR treballarà en actuacions d’intervenció social, atenció psicològica, formació i assessorament legal, a més d’allotjament temporal i manutenció per a unes 30 persones. Es tracta de migrants majors d'edat, provinents principalment de països com Guinea Conakri, Mali o Gàmbia, entre d'altres. Un cop aquestes persones arriben a les costes espanyoles (després de setmanes o fins i tot mesos de dura travessa fugint de conflictes armats o situacions de conflicte en els seus països d'orígen) són ateses durant unes dues setmanes en els centres de primera atenció situats a Andalusia. Un cop ateses mèdicament, i analitzades les situacions personals de cada individu, es deriven a espais d'altres indrets de l'estat en funció de les seves característiques socials i del seu projecte migratori. 

Les característiques del centre de Begues

Begues serà un d'aquests centres, on només s'acollirà a persones adultes i per un període màxim de tres mesos. En aquest sentit, l'entitat ha remarcat que el centre no acollirà menors estrangers no acompanyats (que estan sent notícia darrerament per la dificultat d'allotjament amb què s'estan trobant les administracions). La Torre de Begues esdevindrà un espai de pas en el trajecte migratori d'aquestes persones, on recuperar la dignitat i la seguretat perdudes, descansar de les dificultats del trajecte i rebre la informació necessària per afrontar el seu futur.

Així les coses, l'entitat s'encarregarà de gestionar el seu dia a dia amb recursos propis i amb els següents objectius:

  • Cobrir les seves necessitats bàsiques en un primer moment: allotjament, manutenció, higiene, etc.
  • Dotar-los d'unes mínimes eines socials: idioma, coneixement de la societat europea, assessorament jurídic, orientació i atenció psicosocial, etc.
  • Detectar, atendre i derivar possibles casos de persones beneficiàries de Protecció Internacional al sistema d’acollida estatal.

El suport institucional i ciutadà

La xerrada que s'ha ofert a la ciutadania ha servit per aclarir dubtes i també per copsar l'interès de moltes de les persones assistents per poder col·laborar amb el projecte. En aquest sentit, l'Ajuntament de Begues i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat han acordat que qualsevol via de col·laboració (individual, col·lectiva o institucional) es canalitzarà a través de la Borsa de Voluntariat municipal. D'aquesta manera es vetllarà per poder satisfer les possibles necessitats però també per ordenar el fluxe de cooperació que pugui sorgir.

I és que tot i que el projecte es desenvoluparà amb recursos propis provinents dels programes d'acollida i refugi, la voluntat d'ambdues parts és que el centre no operi a porta tancada sinó que pugui generar sinergies positives amb la població.

Darrera actualització: 04.12.2018 | 08:56