L'Ajuntament implanta el sistema de VideoActa als plens municipals

Divendres, 10 d'agost de 2018 a les 09:00

Es tracta d'un servei que combina l'emissió en directe de la sessió amb els document electrònic de l'ordre del dia. Les persones usuàries podran consultar posteriorment els torns de paraula i les intervencions de cada orador.

L'Ajuntament de Begues acaba d'implantar el servei de VideoActa dels plens municipals. Es tracta d'un sistema de gestió que permet combinar l'enregistrament en vídeo dels plens amb el document electrònic de l'ordre del dia signat mitjançant el certificat digital del secretari municipal. El sistema ja es va posar en marxa en el darrer ple municipal.

El sistema enregistra la sessió plenària en vídeo i emmagatzema les dades en temps real en un programa informàtic. A mesura que es desenvolupa el ple, es va indicant en el programa l'inici de cada punt de l'ordre del dia. Un cop finalitzada la sessió, es processa automàticament l'arxiu de vídeo i s'envia al repositori del programa per a les fases següents.

Posteriorment, des de Secretaria Municipal es validen les marques d'inici de cada punt de l'ordre del dia i s'identifiquen les intervencions de les persones que han pres la paraula durant el ple. Després s'elabora l'acta perquè sigui signada pel Secretari Municipal, igual que el vídeo, i ambdós arxius són passen a disposició pública al portal del VideoActa.

En aquest portal es pot trobar la documentació i els arxius de les anteriors sessions (d'ençà de la posada en marxa el servei de VideoActa), l'emissió en directe del ple i les anteriors, llistat detallat de tots els punts de l'ordre del dia (clicant sobre cada un d'ells, la reproducció del vídeo se situa sobre el moment d'inici d'aquell punt), i oradors (clicant sobre qualsevol dels noms es mostren totes les seves intervencions en aquella sessió), entre altres.

D'aquesta manera, el nou sistema de Videoacta facilita l'accés de la ciutadania al debat polític i a la presa de decisions municipals, ja que permet un accés ràpid i lliure a les sessions, les actes i les intervencions dels regidors i les regidores., a més d'agilitzar la gestió interna del ple tant de la Secretaria Municipal.

Més transparència i neutralitat política

El sistema atorga a tot el procés total transparència municipal i neutralitat política, en tant que reprodueix de forma íntegra i de viva veu totes les intervencions realitzades en un ple. S'evita així qualsevol dubte d'interpretació a l'hora de realitzar les transcripcions a format de text.

Amb la posada en marxa del nou sistema, deixarà d'estar operativa la llista de plens municipals del canal de YouTube de l'Ajuntament de Begues. A partir d'ara, per consultar els vídeos dels plens caldrà accedir a http://videoacta.begues.cat o bé usar el cercador de continguts del web municipal, que redirigirà la persona usuària cap al Portal de Reproduccions.

Amb la posada en marxa del nou sistema, el vídeo del ple ja no quedarà exposat públicament en finalitzar la sessió (com ocorria fins ara) sinó que no serà visible de forma pública fins que no s'hagi signat electrònicament l'arxiu.

Darrera actualització: 03.08.2018 | 09:27