Begues participa en una campanya de prevenció del càncer colorectal

Fins al març, les persones del municipi d'entre 50 i 69 rebran una carta on se'ls indica com poden participar en aquest programa impulsat per l'Institut Català d'Oncologia amb la col·laboració de la farmàcia de Begues.

Fins al març, els veïns i veïnes de Begues d'entre 50 i 69 anys es poden beneficiar del Programa de detecció precoç del càncer colorectal. El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Està impulsat per l'Institut Català d'Oncologia.

Les persones d'aquesta franja d'edat rebran una carta on se'ls explica el funcionament del Programa i els passos a seguir per poder participar-hi. Amb aquest document podran adreçar-se a les farmàcies adherides a la campanya (a Begues, la Farmàcia Cribillers, al carrer Major), on se'ls facilitarà tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia al seu hospital de referència per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.

6.000 casos nous a Catalunya cada any

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s'estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al país (2.500 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 60 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada.

Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n'augmenta les possibilitats de curació. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l'agressivitat dels tractaments.

Dimecres, 27 de desembre de 2017 a les 09:00
Darrera actualització: 22.12.2017 | 20:49

Imatges

Cancer Colon cartell