L’Ajuntament de Begues incorporarà 1 milió d’euros més al pressupost municipal provinent del superàvit de 2016

Dilluns, 31 de juliol de 2017 a les 10:00

L’acurada gestió econòmica i financera dels comptes municipals realitzada durant l’any 2016 va permetre tancar l’any amb un saldo positiu. Aquest superàvit, d'1.097.719,16€, s’incorporarà al pressupost d’aquest any i es destinarà a tasques de millora del poble i al finançament de nous projectes municipals. Uns diners que no s’han pogut disposar abans per imperatiu del govern central.

Segons la Llei espanyola d’Estabilitat Pressupostària, el superàvit de les corporacions locals s’ha de destinar, en primer lloc, al pagament a proveïdors i a compromisos adquirits i, en segon, a l’amortització de deute. De fet en els darrers anys l’endeutament municipal s’ha reduït del 40% de 2011 al 19% previst per aquest 2017. Un cop complerts aquests punts, la Disposició Addicional 6a de la Llei dona l'opció de, si encara es compta amb saldo positiu -com és el cas de Begues-, poder destinar els diners a sufragar inversions financerament sostenibles. No ha estat, però, fins a aquestes alçades d’any que l’Ajuntament de Begues ha pogut disposar dels seus propis diners ja que primer calia l’aprovació definitiva dels pressupostos generals de l’Estat. Com que el govern central no els ha aprovat fins aquest mes de juny, el superàvit de Begues ha estat -a efectes pràctics- congelat fins ara, i no se’n podrà disposar ben bé fins a octubre, un cop superats tots els tràmits administratius i legals. Uns diners beguetans que ja podrien estar planificats i invertits des de fa mesos i que arribaran just l’últim trimestre de l’any.

Així les coses, el Ple Municipal celebrat aquest dimecres va aprovar de forma inicial destinar aquest milió d’euros a projectes concrets en benefici de la ciutadania, l’espai públic i el desenvolupament de Begues. Una part d’aquests diners es destinaran a fer front a l’aportació municipal que l’Ajuntament fa a tres projectes de millora del paisatge urbà, que estan finançats àmpliament per l’Àrea Metropolitana de Barcelona:  

  • 365.000€ aniran al Parc urbà de La Parellada (l’AMB aportarà els altres 920.000€ del cost total)
  • 136.000€ es destinaran a la millora de la connectivitat dels vianants a l’entorn de la variant (l’AMB hi aportarà els altres 205.000€)
  • 30.500 € per a la integració urbanística de l’espai fluvial de Can Figueras (projecte que també rebrà 91.470 € de l’organisme metropolità).

Cal destacar també els 301.000€ que es consignen a reserva de crèdit per al projecte de desplaçament de la línia d’alta tensió, en una mostra clara i evident del compromís de l’equip de govern en fer efectiu aquest projecte i començar a dotar-lo econòmicament.

També són remarcables els 75.000€ que es destinen a una nova fase de rehabilitació de l’ermita de Santa Eulàlia, amb l’objectiu de fer front a la restauració del retaule i la recuperació de restes romàniques aparegudes durant les tasques efectuades fins al moment.

Altres projectes als quals es destinarà part d’aquest superàvit són la millora de l’eficiència de les instal·lacions d’enllumenat públic, la connexió amb fibra òptica d’equipaments municipals o la millora de l’accessibilitat als barris adjacents al centre. Projectes d’envergadura i d’interès comunitari als quals es pot fer front gràcies al sanejament dels comptes municipals efectuat. L’aprovació inicial va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern i el vot contrari dels partits de l’oposició. 

Darrera actualització: 31.07.2017 | 12:45