L'Ajuntament de Begues està provant diferents sistemes per impedir l'accés dels porcs senglars als contenidors de recollida de residus. Fins al moment s'han fet proves mitjançant tanques de fusta i cadenes en algunes illes, i en els propers dies es provaran uns sistemes d'ancoratge que permeten fixar els contenidors a terra. Evitar la proliferació d'aquests animals a zones urbanes també requereix de la col·laboració ciutadana.
Com molts municipis d’arreu de Catalunya, ja fa un temps que Begues pateix els efectes de l'accés dels porcs senglars a l'àmbit urbà. Aquests animals accedeixen a zones del municipi més pròximes a l’entorn forestal a la recerca de menjar.
En bona part, la població de porc senglar ha augmentat a tot el país perquè no té depredadors naturals. A més, en períodes de sequera com l’actual, aquesta espècie té dificultats per alimentar-se en el seu entorn, per la qual cosa s’aventura en zones poblades.
A banda de bolcar contenidors per accedir als residus comestibles, el porc senglar també produeix destrosses a jardins i camps de conreu, pot ser causa d’accidents en envair les vies de circulació i és transmissor de malalties com la triquinosi o la tuberculosi.
Per pal·liar aquests efectes negatius de la presència del porc senglar en l’entorn urbà és imprescindible la col·laboració ciutadana, especialment evitant alimentar aquests animals i, sobretot, dipositant les bosses de brossa correctament tancades dins els contenidors corresponents i mai fora dels mateixos.
Ancoratges als contenidors i altres mesures
Per la seva banda, l’Ajuntament de Begues està avaluant diferents proves pilot per evitar que bolquin contenidors en cerca de menjar. Ja s’han fet algunes proves a Bassa Blanca amb tancats de panells de fusta i cadenats. En els propers dies es provarà un nou sistema en altres illes amb ancoratges als contenidors de manera que aquests quedin fixats al terra i només es puguin desancorar per part dels serveis municipals.
Es tracta de buscar la solució més efectiva per aturar les destrosses dels senglars, però garantint l’accés de la ciutadania als contenidors sense gaires obstacles i, a més, que no es dificulti en excés la tasca de buidat dels dipòsits per part dels equips de recollida de residus. Una solució que, possiblement, no serà universal per a les 84 bateries de contenidors de Begues, sinó que dependrà de cada situació particular, del nombre de contenidors de cada illa i de la seva afectació per part dels senglars.
Sigui quin sigui el sistema que es determini més útil per a cada illa, la seva implantació s'anirà aplicant progressivament, començant en aquelles zones amb més incidència dels porcs senglars.