A l'espera del subministrament d'uns ancoratges que s'han adquirit per fixar els contenidors al terra, recentment s'han posat en marxa un seguit de mesures urgents i provisionals per evitar que els senglars bolquin els contenidors. Es tracta del tancament de les illes més afectades amb tanques i cadenats i la modificació puntual de l'horari de recollida de la brossa en alguns barris.
L'Ajuntament de Begues es troba a l'espera del subministrament d'uns ancoratges que s'han adquirit per fixar els contenidors de la brossa a terra en aquelles illes més afectades per l'acció dels senglars que els bolquen per accedir a les restes de menjar que s'hi llencen.
Aquesta inversió arriba després de diferents proves que s'han fet en els darrers mesos i que, a l'espera de comprovar-ne el resultat a Begues, ja s'ha testejat en altres municipis que es troben amb la mateixa problemàtica que Begues. Si la mesura funciona, s'aniran instal·lant progressivament a la resta d'illes amb més afectació dels senglars.
Mesures urgents i provisionals
A l'espera de la instal·lació d'aquests ancoratges, previsiblement al setembre segons la previsió del proveïdor, des de l'Ajuntament s'han posat en marxa recentment altres sistemes dissuasius amb caràcter temporal, com el tancament provisional de les illes per dificultar l'accés als senglars, mitjançant tanques i cadenats. Una mesura que, els primers dies en funcionament, està donant bons resultats.
També s'ha intensificat el servei de neteja viària a primera hora del matí, per tal de recollir la brossa escampada en cas que els senglars aconsegueixin bolcar els contenidors.
A més, durant l'agost, el buidatge de determinades illes de contenidors a Cal Vidu, la Rectoria, Ca n'Amell, Bassa Blanca i Bon Soleil es farà a partir de les 16 h, amb l'objectiu d'evitar que els senglars trobin menjar en la franja de vespre i nit.
Per assolir aquest darrer objectiu, des del consistori es demana al veïnat d'aquests barris que dipositin la brossa als contenidors entre les 7 i les 16 h, a més de separar correctament els residus per evitar que hi hagi restes de menjar en contenidors d'altres fraccions i, per descomptat, no deixar-les escampades al terra.
Un problema generalitzat
Ja fa temps que Begues, com molts municipis d'arreu de Catalunya, pateix els efectes de l'accés dels senglars a les zones urbanes pròximes a l'entorn forestal a la recerca de menjar.
En bona part, la població de porc senglar ha augmentat a tot el país perquè no té depredadors naturals. A més, en períodes de sequera com l'actual, aquesta espècie té dificultats per alimentar-se en el seu entorn, per la qual cosa s'aventura en zones poblades.