Begues recicla el 58,7% dels residus que genera
Segons dades de l'informe anual de residus de l'AMB, només 8 dels 36 municipis metropolitans, entre els quals Begues, compleix l'estàndard europeu de recollida selectiva. Ara el repte se situa, no només en continuar augmentant el reciclatge, sinó també en reduir el volum de residus.
Begues és un dels municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb el nivell més alt de recollida selectiva. Segons l'Informe ambiental de residus 2021 presentat recentment per l'AMB, a Begues el 58,7% de les deixalles es recull per fraccions.
La dada està per sobre del 50% que marca l'estàndard europeu, però, fins i tot, supera el 55% que la Unió Europea (UE) ha establert per al 2025 i continua acostant-se progressivament al 65% fixat per al 2035. De fet, dels 36 municipis que integren l'AMB, només vuit assoleixen l'estàndard de la UE.
D'aquests vuit municipis, Begues està en el cinquè lloc, darrere de Tiana (80,9%), Torrelles de Llobregat (70,4%), Sant Just Desvern (64,2%) i el Papiol (62,3%) i per davant de Pallejà (56,6%), Castellbisbal (56,3%) i Sant Cugat del Vallès (50,3%).
És significatiu que els municipis que tenen una taxa de recollida selectiva superior a la de Begues tenen implantats sistemes de recollida porta a porta o bé contenidors intel·ligents (o alguna fórmula mixta), un model que des de l'AMB han apuntat com els més efectius per incrementar els nivells de recollida selectiva.
Sistemes que trenquen l'anonimat
Es tracta de sistemes que trenquen l'anonimat en la generació de residus, cosa que permet bonificar aquelles persones o llars que fan un ús correcte de la separació de les deixalles i, a més, s'evita que els contenidors es converteixin en abocadors sense cap mena de control de què es llença. Cada cop més, les administracions aposten per sistemes mixtos de recollida selectiva, com una de les fórmules més adients per incrementar els nivells de recollida selectiva.
En aquest sentit, a Begues, actualment es realitza recollida porta a porta de restes vegetals i mobles i altres embalums. A finals d'any, a més, s'iniciarà una prova pilot d'instal·lació de contenidors amb sistema d'obertura mitjançant una targeta identificadora, per a les fraccions d'envasos i paper.
Per a la recollida de l'orgànica i la fracció de rebuig, el consistori aposta per un sistema de recollida porta a porta. A hores d'ara, l'Ajuntament es troba a l'espera que l'AMB finalitzi els estudis d'implantació d'aquest sistema, que l'administració metropolitana està duent a terme per a un conjunt de poblacions, entre les quals Begues. Aquests estudis recolliran els costos del sistema i les propostes tècniques més adients per a implantar el servei i fer un pas endavant en la fórmula mixta de recollida de residus recomanada per institucions i experts.
Rebaixar la generació de residus
Una altra de les dades que es desprèn de l'informe de l'AMB és que Begues va ser el municipi que més residus per càpita va generar el 2021, amb un total de 718 kg/habitant.
Tot i tractar-se d'una xifra que cal reduir, els serveis tècnics de Medi Ambient la consideren una dada explicable per la quantitat de brossa verda que es genera a Begues (provinent de jardins públics i privats) i que es recull de forma selectiva (a través de porta a porta o a la deixalleria) fent incrementar de forma notable el nombre de quilos anuals de residus locals.
Hi ha, a més, un segon factor: comptar amb un nombre elevat de segones residències, que fa que les deixalles que es generen en aquests habitatges sumin en el còmput global del municipi, però, en canvi, no s'imputin a les persones que les han generat a l'hora d'obtenir la mitjana de quilos per habitant. I és que aquesta xifra s'aconsegueix de dividir el nombre total de residus generats a Begues entre el nombre d'habitants empadronats (sense comptar, per tant, les persones residents no empadronades).