Alumnat de batxillerat i graus tecnològics i d'enginyeria de l'Estat espanyol, d'Argentina i d'Egipte participen en aquest projecte del qual Begues serà un dels centres d'operacions amb el disseny, la programació i la fabricació d'algunes de les peces d'aquest satèl·lit artificial de menys d'un quilo de pes.
Begues serà un dels centres d'operacions d'un projecte internacional per al disseny, el desenvolupament i la posada en òrbita d'un picosatèl·lit per part d'estudiants de batxillerat i de graus tecnològics i d'enginyeria de l'Estat espanyol, d'Argentina i d'Egipte.
Un picosatèl·lit és un satèl·lit artificial de dimensions molt reduïdes i un pes inferior a un quilo. A més, en desintegrar-se a l'atmosfera, gairebé no generen residus a l'espai.
El projecte està coordinat per l'empresa argentina Innova Space i per la seu beguetana de Tbkids, una empresa que ofereix projectes tecnològics, robòtica, programació i disseny de videojocs adreçats a infants i joves, a més de formació extraescolar en tecnologia.
La intenció és la de repetir l'experiència d'Innova Space, entitat que ja ha llançat un picosatèl·lit alimentat amb panels solars i que actualment ofereix serveis al sector primari del país sud-americà, com el control de l'agricultura i la ramaderia.
A Begues, disseny i programació
En aquest nou projecte hi ha involucrats alumnes tant de Begues com de Gavà i de Castelldefels, però també de Valdepeñas (Ciudad Real), del Caire i de l'Escola Tècnica nº 5 de Mar de la Plata d'Argentina.
A Begues, i adaptant les tasques al coneixement de l'alumnat, és previst fer el disseny i la programació del picosatèl·lit, a més de construir-ne algunes peces amb impressores 3D. La funció de l'aparell encara està per determinar.
El projecte està ara en una fase preparatòria, amb trobades virtuals on es plantegen el repartiment i la coordinació de cada grup d'estudiants. És previst que els treballs comencin al setembre de manera independent a cada grup, de forma que el picosatèl·lit es pugui posar en òrbita en un parell d'anys.