Cova de Can Figueres: un espai d'enterrament a la prehistòria

Dimecres, 13 d’abril de 2022

El CIPAG ultima la neteja i classificació de les restes arqueològiques trobades a la cova de Can Figueres, bàsicament ossos i trossos de ceràmica corresponent a urnes de cremació d'enterraments del neolític final i de l'edat del bronze, però també restes d'herbívors molt més antigues.

El CIPAG està netejant, classificant i interpretant les troballes arqueològiques realitzades en la darrera campanya d'excavacions a la cova de Can Figueres, un jaciment prehistòric on s'han localitzat diferents nivells d'enterraments i també restes de fauna molt més antiga.

A diferència del que passa a la cova de Can Sadurní, on hi ha una estratigrafia molt clara (cosa que permet una datació precisa de les peces trobades), a Can Figueres s'han trobat restes d'enterraments (ossos i urnes d'incineració) barrejades i corresponents al neolític final i l'edat del bronze.

Es tractava de restes mesclades en una capa d'uns trenta centímetres, molt remenada a causa de l'acció de les persones que van accedir a la cova abans del 2006, quan el CIPAG va iniciar l'anàlisi sistemàtica de la cova. Dos anys més tard, aquesta capa va ser retirada.

A la sala principal de la cova, un espai d'uns divuit metres de llarg, es va localitzar un forat profund realitzat per antics arqueòlegs aficionats. El CIPAG va aprofitar el forat per sondejar el jaciment, fins a arribar a una capa estalagmítica, una planxa dura formada, possiblement, per una inundació o filtracions d'aigua.

Grans herbívors caçats per grans carnívors

Aquesta capa estalagmítica té una edat de 97.000 anys, segons els experts del CIPAG. I, a sota, han trobat restes de fauna, especialment grans herbívors, com la cabra pirinenca. Es tractaria d'animals caçats per depredadors, grans carnívors, i introduïts dins la cova per a ser devorats.

Des del CIPAG descarten convertir la cova de Can Figueres en un jaciment per visitar tal com passa amb la cova de Can Sadurní. Primer pel difícil accés al jaciment, però també perquè l'interior ja és pràcticament esgotat des d'un punt de vista arqueològic.

Tot i això, els descobriments que s'han fet a Can Figueres sobre els enterraments sí que s'expliquen en el programa Passejades pel Parc Prehistòric Cova de Can Sadurní, que inclou una activitat per conèixer la mort a la prehistòria i en la qual es visita i s'expliquen les inhumacions localitzades a les coves de Can Sadurní, Can Figueres i al dolmen d'Ardenya. La pròxima sessió està programada per al 25 de maig.

Darrera actualització: 13.04.2022 | 16:30