El conseller de Territori i Sostenibilitat ha mantingut una reunió de treball amb l’alcaldessa de Begues per manifestar el compromís amb la retirada de la línia d’alta tensió del nucli urbà de Begues. La trobada s’ha produït després d’una visita a les obres de restauració de l’Abocador del Garraf.
Acompanyat per l’alcaldessa Mercè Esteve, el conseller Damià Calvet ha pogut veure sobre el terreny l’impacte de la línia d’Alta Tensió al llarg de l’avinguda Mediterrània de Begues. Amb el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, han comprovat la ferida que suposa l’actual traçat en la trama urbana de Begues i la seva afectació directa sobre desenes d’habitatges, la Zona Esportiva i, per tant, en el propi desenvolupament urbà del municipi. La visita sobre el terreny ha estat el preludi d’una reunió de treball a l’Ajuntament, on han abordat la situació actual del projecte de retirada de les línies.
Calvet ha qualificat de “crucial” l’actual moment. El conseller ha posat en valor tota la feina feta fins al moment per les diferents parts i el lideratge de l’Ajuntament en aquests darrers anys en el seu compromís per trobar una solució definitiva al problema. “Hi ha diverses opcions sobre la taula: trasllat, compactació i soterrament. L’estudi d’avaluació ambiental de totes aquestes opcions per part de Red Eléctrica ja ha passat per la Direcció General d’Energia, recollint un seguit d’observacions, estudis i al·legacions que han de servir perquè REE remeti l’estudi definitiu al Departament de Territori i Sostenibilitat” i poder determinar quina és la millor de les opcions que necessita Begues.
Tenint en compte la preservació dels interessos mediambientals del territori i els costos econòmics de les diferents opcions, el conseller ha apuntat que “l’opció haurà de passar per un desplaçament amb certa compactació o un desplaçament amb elements de compensació que permetin també continuar preservant una zona que, malgrat hi passen línies elèctriques, està protegida en ser d’especial interès ambiental”.
L’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, s’ha mostrat agraïda del compromís del conseller per abordar el tema i voler-lo conèixer en primera persona sobre el terreny. Ha recordat que es tracta d’una “reclamació veïnal de fa molts anys” i ha destacat que “el Departament de Territori s’ha mostrat molt predisposat a treballar-hi i a trobar una solució per a la nostra ciutadania. Tenim plena confiança que ens en sortirem”.
Visita a l’Abocador del Garraf
La reunió ha tingut lloc després d’una visita als treballs de restauració de l’Abocador del Garraf. Durant la visita, Calvet ha assenyalat que “el dipòsit està culminant el seu retorn a la natura i a l’ús públic, un espai que es pugui utilitzar” i ha posat en valor que aquest procés està comptant “amb molt reconeixement internacional”.
El conseller també ha remarcat que projectes de clausura i restauració com aquest permeten evitar emissions de CO2 a l’atmosfera i per tant permeten lluitar contra el canvi climàtic, ja que els abocadors són emissors de metà i de CO2.
A banda de l’alcaldessa de Begues, a la visita hi han pres part també les alcaldesses de Gavà i de Castelldefels. Totes tres han destacat la importància d’aquesta fase de restauració final per “acabar amb un monstre”, en paraules de Mercè Esteve; “no es podrà reparar el dany ja fet, però podrem integrar l’espai en el territori a nivell paisatgístic i tècnic”. L’alcaldessa ha destacat la coresponsabilitat entre administracions que ha fet possible encarar aquesta etapa final “amb l’aportació de 33 milions d’euros de l’Agència Catalana de Residus per tal que l’AMB pugui finalitzar els treballs”.