La plaça de l'Ateneu acollirà, d'11 a 14 h, un mercat de productes organitzat per les entitats del municipi. També hi haurà tallers, música en directe i activitats infantils. Tot a favor de l'esdeveniment solidari que enguany està dedicat a les malalties cardiovasculars.
Diumenge, 18 de desembre, tindrà lloc La Marató de TV3, la qual estarà dedicada a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats. I, un any més, Begues bategarà amb força amb aquest esdeveniment solidari que arriba a la trenta-unena edició.
I ho farà amb un mercat de parades a la plaça de l'Ateneu (d'11 a 14 h) muntat per algunes de les entitats del municipi. A més, a les 12.30 h, hi haurà una classe de zumba a càrrec del Club de Begues. I, una hora més tard, els Timbalers de Begues oferiran una actuació de percussió.
Al llarg del matí de diumenge, hi haurà música en directe a càrrec de l'Antiga Destil·leria Swing & Dixieland i també inflables per a la canalla, els tiquets dels quals es podran comprar a l'estand de l'Ajuntament a benefici de La Marató.
Les entitats presents a la festa de diumenge seran:
Però aquests no seran les úniques activitats que es faran a Begues amb motiu de La Marató de TV3. Així, demà dijous, 15 de desembre, els Amics del Ioga organitzen un taller per sentir i connectar amb el cor des d'una perspectiva holística: física, mental, emocional i espiritual (l'Escorxador, 19 h).
Dissabte, 17 de desembre, tots els grups de la Coral Montau oferiran el tradicional concert de Nadal a l'Església de Sant Cristòfol (17.30 h). Les aportacions econòmiques voluntàries es destinaran a La Marató. Igual que les entrades de l'obra de teatre El conte de Nadal que SpaiDart representarà diumenge, 18 de desembre, al Teatre El Goula (a les 17 i a les 19 h).
Unes afeccions sovint silencioses
Les afeccions cardiovasculars més freqüents són la hipertensió arterial, l'arterioesclerosi, l'angina de pit, l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l'accident cardiovascular o ictus. Moltes d'elles no tenen símptomes, per la qual cosa la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació.
Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars van causar prop de 18 milions de persones mortes el 2019, el 32% del total de defuncions al món. En casos de supervivència, l'afecció impacta en la qualitat de vida dels pacients i en el sistema sanitari.
D'aquí que la prevenció sigui un factor clau. Perquè, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l'edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l'afectació.