El plenari municipal de Begues acorda exigir la llibertat dels consellers i els presidents de les entitats sobiranistes empresonats, així com mostrar el suport a l’educació a Catalunya com a eina de cohesió.
La sessió ordinària del mes de novembre del Ple Municipal de Begues no va estar exempta del debat polític a l’entorn del dret a decidir i la democràcia, la defensa de les institucions catalanes i per la llibertat d’expressió. En aquest sentit els grups municipal del PDeCAT, GDEB, TXB, ERC-AM i EB-ICV van presentar conjuntament dues mocions polítiques. Una d’elles en defensa de l’educació com a eina de cohesió, que posa en valor el sistema educatiu català com a “exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme que ens ha permès, i ens ha de continuar permetre, treballar per la igualtat, l’èxit educatiu i la formació de persones critiques, lliures i autònomes”. El text defensa la professionalitat dels equips educatius i l’autonomia dels centres, tot exigint una rectificació pública a PP i C’s per les “sospites infonamentades sobre la qualitat del sistema educatiu a Catalunya, i un reconeixement explícit al professorat català per la seva capacitat de reconèixer, valorar i fomentar la pluralitat d’idees i valors, i la diversitat, en un marc de drets humans”. El grup municipal del PP de Begues es va abstenir en aquesta votació, que va rebre l’aprovació per part dels grups que la signaven.
En canvi, el grup municipal del PP va votar en contra de la moció que exigeix la llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium, així com del vicepresident i els consellers de la Generalitat. El text pretenia evidenciar “la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal”. Tanmateix, posa de manifest la “manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació”. El debat de la moció va servir per posar de manifest els punts de vista confrontants entre els grups proposants i el del PP, que finalment es va quedar sol votant en contra del text.
La sessió plenària també va servir per aprovar, en aquest cas per unanimitat, dues mocions més. Una primera en defensa dels drets de l’infant, amb motiu del Dia Universal de la Infància, i la segona per demanar la gestió municipal dels pisos de la SAREB i evitar l’especulació immobiliària.
Els textos aprovats es poden consultar en aquest mateix espai web. El debat plenari està disponible en el vídeo de la sessió.