El ramat de cabres i ovelles de Begues treballa per evitar els incendis forestals
El servei municipal de silvopastura està format per un ramat de cabres i ovelles que té com a funció principal la neteja del sotabosc i dels tallafocs. S'encarreguen d'ell la pastora Cristina de Llanos i el pastor Marc Alvarado.
Tot i el confinament a què ens ha obligat l'alerta sanitària pel coronavirus, des de l'Ajuntament de Begues ja s'està pensant en l'estiu i, concretament, en la protecció del nostre terme municipal contra els incendis forestals. En aquest sentit, el ramat mixt de cabres i ovelles que realitza aquesta tasca preventiva no s'atura malgrat la Covid-19.
Com es recordarà, a Begues disposem d'un ramat de cabres i ovelles la principal funció de les quals és evitar protegir el municipi del risc dels incendis forestals amb la neteja del sotabosc i de les franges de protecció de les urbanitzacions, recuperar i mantenir els tallafocs naturals i mantenir netes feixes, marges i corriols.
En concret, el ramat de cabres i ovelles actua en les franges de protecció contra incendis, en les franges de protecció al voltant del tram inicial de la pista forestal de la Plana Novella, en la finca municipal de Mas Ferrer (on també hi ha el corral de les cabres i ovelles) i en els marges de les rieres que passen pel municipi.
La silvopastura, tal com es coneix aquesta pràctica de combinar la repoblació els treballs de manteniment forestal i el pasturatge d'animals domesticats d'una manera mútuament beneficiosa, es va posar en marxa de forma pionera al parc del Garraf des de Begues l'any 2011, i ha cridat l'atenció de diverses administracions.
L'Ajuntament és el titular d'aquest servei de silvopastura, el qual és realitzat per empreses professionals especialitzades. Actualment, aquesta tasca la desenvolupa tant la pastora Cristina de Llanos, que forma part del col·lectiu Ramaderes de Catalunya (creat el 2017 per reafirmar la professió i la condició de les dones dins el sector) com el pastor Marc Alvarado.