El repartiment dels pans de Sant Sebastià, una tradició ben arrelada

Dimarts, 19 de gener de 2021

L'acte tindrà lloc demà a la plaça Camilo Riu en acabar la missa en honor a Sant Sebastià a l'església de Sant Cristòfol, en el marc de la Festa Major d'Hivern.

Demà dimecres Begues celebrarà la Festa Major d'Hivern. Serà una celebració molt reduïda a causa de la covid-19, però que mantindrà la seva essència més tradicional: el repartiment dels pans beneïts.

Aquest acte tindrà lloc a la plaça Camilo Riu després de l'ofici solemne de Sant Sebastià. Es tracta d'una tradició que cada any compta amb la col·laboració d'una masia del municipi, que assumeix una part del cost del pa, tal com es feia segles enrere. Aquest any li toca a Mas Ferrer; la filla, l'Elisenda Solanas n'ha estat enguany la patrocinadora.

Antigament, el pa es repartia entre la gent necessitada, però ara es dona a totes les persones que assisteixen a la missa de Sant Sebastià o a qui s'adreça a les taules on es reparteix. A més, l'Ajuntament s'encarrega que també arribi a les persones malaltes del municipi.

Es desconeix quin és l'origen d'aquesta tradició, però és possible que tingui alguna relació amb la proximitat de la festivitat de Sant Antoni i també de la caritat penitencial obligada en els cristians benestants.

Unida al repartiment del pa hi ha també la sardinada popular (enguany suspesa), que tindria uns orígens similars, i ambdues esdevindrien una al·legoria del relat bíblic de la multiplicació dels pans i els peixos. Més enllà del seu caràcter religiós, totes dues cites han acabat esdevenint tradició del calendari festiu i tradicional local.

Les principals masies de Begues que han efectuat tradicionalment aquesta donació del pa per Sant Sebastià des que se'n té constància són: Can Grau del Coll, Les Planes, Mas Traval, Puig Moltó, Mas Ferrer, l'Alzina, Can Romagosa, La Parellada, Mas Roig, Can Térmens, Can Sadurní, Can Figueres, Ca n'Amell, Can Rigol, Mas Pasqual i Can Pau.

Darrera actualització: 18.01.2021 | 22:06