Es compleixen noranta anys de la Cuca Fera
La bèstia de foc de Begues va sortir per primer cop l'1 de setembre de 1934 durant les Festes de Pau i Germanor. Va ser recuperada el 1976 i va reaparèixer el 24 de juliol de 1977 per la Festa Major.
Ahir diumenge, 1 de setembre, es van complir noranta anys de la primera aparició de la Cuca Fera. Va ser l’1 de setembre de 1934 durant les Festes de Pau i Germanor que es van fer a Begues. El mal estat dels carrers d’aleshores del municipi, encara sense asfaltar, van fer malbé les rodes i van malmetre l'estructura de la figura.
La bèstia de foc va ser pensada per un grup d’estiuejants, la colla de l’arròs, i va ser construïda per l’empresari teatral Josep Santpere i per l’actor, escultor i pintor Alexandre Nolla, qui va fer-ne el dibuix, la maqueta de fang i el motlle de guix a mida real.
El resultat final va ser un monstre fet de cartró pedra, de grans dimensions i que requeria de set persones per a ser desplaçada. La Cuca Fera més gran de Catalunya només lluiria aquell setembre d’ara fa noranta anys. La guerra civil i la llarga postguerra la van deixar en l'oblit.
La Cuca Fera va ressuscitar el 1976 de la mà d’un grup de joves del Club de Futbol Begues. Gràcies a fotografies i dibuixos de la bèstia original, l’estiuejant Santiago Maluquer la va reconstruir per sortir el 24 de juliol de 1977, per la Festa Major.
Des d’aleshores, la Cuca Fera no ha faltat mai a la seva cita amb l’esdeveniment festiu més important del municipi, de la mà de la colla de Diables de Begues, mantenint la mateixa estructura actual i amb unes dimensions que fan feredat: tres metres d'alçada i tretze de llarg.
L'any 2001, l’Ajuntament de Begues va finançar la remodelació de la Cuca Fera, que passaria a ser de fibra de vidre, un material més lleuger i resistent. Pel norantè aniversari, la bèstia de foc també s’ha restaurat, amb una inversió de 4.356 euros.