Sota aquesta marca s'aplegaran tots els elements d'interès històric i patrimonial al voltant de la cova. Entre altres accions, es construirà un centre de recepció de visitants i s'engegarà un projecte de millora de l'experiència de visita física i virtual al jaciment.
El Teatre El Goula va acollir divendres a la tarda l’acte de presentació del Parc Prehistòric Cova de Can Sadurní, un conjunt de projectes i actuacions per posar en valor el conjunt d’elements d’interès històric i patrimonial al voltant del jaciment de Can Sadurní.
L’acte va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve i de la consellera d'Universitats i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, a més del president del CIPAG, Manel Edo, la tinenta d'alcaldia d'Educació, Cultura i Patrimoni, Anna Méndez i l’arquitecte municipal, Xavier Teixidó.
Anna Méndez va ser l’encarregada de donar la benvinguda a l’acte i presentar un vídeo resum de les troballes més destacades que s’han realitzat a la cova en les darreres campanyes d’excavació que, posteriorment, el president del CIPAG va ampliar en una conferència. Manel Edo va exposar els treballs i conclusions al voltant de dues inhumacions aparegudes a la terrassa de la cova i de la troballa de la peça de variscita més antiga d’Europa (demà us n'ampliarem els detalls en una informació en aquest mateix web).
Centre de recepció de visitants
Després va intervenir l’arquitecte municipal, qui va explicar el projecte de construcció d’un centre de recepció de visitants i la millora dels accessos a la cova, un projecte que finançaran l’Ajuntament de Begues i els fons europeus FEDER gestionats per l'AMB.
L’equipament tindrà uns 125 metres quadrats i s’aixecarà a peu del camí d’accés a la cova. A l’exterior hi haurà una plaça d’uns 28 metres quadrats i un aparcament per a cotxes i autocars. L’edifici es construirà amb elements respectuosos amb el medi ambient.
Pel que fa a la millora dels accessos al jaciment, Teixidó va explicar que la intenció és crear un camí de sauló des del centre de recepció fins a la cova. A més, també es vol connectar el nucli urbà amb la cova amb una sèrie d’elements vegetals.
Portal web multi-idioma
Per la seva banda, l’alcaldessa de Begues va destacar que el projecte de Parc Prehistòric Cova de Can Sadurní inclou un esforç per millorar l’experiència de la visita al jaciment. I una de les accions serà la de crear un “nou portal web multi-idioma que no només serà una carta de presentació del jaciment, sinó que esdevindrà un repositori universal dels resultats de les investigacions fetes en els darrers 40 anys a la cova”. Esteve va afirmar que el projecte "ve a impulsar també el nostre orgull de poble, construït a partir del coneixement i l’admiració per la història pròpia i el patrimoni comú".
La consellera Geis va cloure l’acte afirmant que "projectes com que el que avui presenteu a Begues ajuden a millorar i vertebrar el país a partir del coneixement". I és que Geis va fer una defensa de la descentralització de la investigació i va anunciar un augment pressupostari de dos milions d'euros anuals per a les ajudes a grups de recerca universitaris arreu del territori. "El país ha de posar en valor tota aquesta recerca, tota aquesta investigació que es fa arreu del país, no únicament a la capital".
La presentació va comptar amb la presència de l'arqueòleg territorial del Departament de Cultura de la Generalitat, Magí Miret, el vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Isidre Sierra, la consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Gemma Rodríguez Quiñonero, així com una nodrida representació de la Secció de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, del CIPAG i de la corporació municipal de l'Ajuntament de Begues, a més de veïns i veïnes de Begues que no es van voler perdre l'esdeveniment.