Les propostes d'inversió s'han de fer a la plataforma Participa311 o bé en paper en unes urnes que es troben a l'Ajuntament, l'OAC, la Piscina Municipal, el Centre Cívic El Roure i la Biblioteca La Ginesta. A més, el 13 de març al Centre Cívic El Roure (18.30 h) es farà un taller (cal inscripció) per aclarir dubtes sobre la primera fase del procés.
Avui dilluns, 24 de febrer, i fins al 4 d'abril es podran fer les propostes d'inversions per als segons pressupostos participatius de Begues. Les propostes es poden fer a través de la plataforma Participa311 (cal estar-hi registrat) o dipositant una papereta en unes urnes que es trobaran l'Ajuntament, l'OAC, la Piscina Municipal, el Centre Cívic El Roure i la Biblioteca La Ginesta.
L'Ajuntament destina fins a 100.000 euros a aquests pressupostos participatius, en els quals la ciutadania podrà suggerir (de forma individual o col·lectiva) i escollir unes inversions que tinguin un cost màxim de 25.000 euros cadascuna i que s'afegiran al pressupost municipal de 2026 per ser executades el mateix any.
La proposta d'inversions és la primera fase de tot el procés i hi pot participar qualsevol persona (empadronada o no a Begues) major de setze anys i les entitats inscrites al Registre municipal d'entitats. Es podran presentar un màxim de dues propostes per persona o entitat, i els partits polítics estan exclosos d'aquest procés.
Quina mena de projectes es poden presentar?
Es considera inversió tot allò que l'Ajuntament pot construir o adquirir. Per tant, han de ser béns inventariables, permanents en el temps, com per exemple la creació i reparació d'infraestructures o espais públics de competència municipal, la urbanització d'espais, la remodelació de carrers o parcs, etcètera.
Per contra, no es consideren inversions les activitats ni els serveis o subvencions i similars. Ni tampoc les accions que afectin terrenys, solars, espais o infraestructures que no siguin de competència municipal, incloent-hi les actuacions en el transport públic o la contractació de personal o empreses.
Finalment, cal tenir en compte que les propostes d'inversions han d'estar dins la normativa vigent i ser viables tècnicament; també han de respondre a una necessitat concreta i ser d'interès general, i han de ser respectuoses amb la inclusió social, la llibertat religiosa, els drets humans, l'equitat i la sostenibilitat.
El 13 de març, taller participatiu
Totes aquelles persones o entitats que vulguin participar en els segons pressupostos participatius de Begues, però tinguin dubtes sobre com fer-ho, el 13 de març hi haurà un taller al Centre Cívic El Roure (18.30 h) al qual cal inscriure's per assistir, tot omplint un formulari a la plataforma Participa311.
En el taller es podrà debatre de forma col·lectiva, i amb el suport dels serveis tècnics municipals, les necessitats del poble i les solucions en forma de proposta d'inversió, a més d'aclarir qualsevol qüestió que pugui aparèixer sobre la mena de propostes que es poden fer i altres aspectes tècnics.
Un cop acabada la fase de presentació de propostes, una comissió en valorarà la viabilitat i cap a principis de juliol es donaran a conèixer les que han estat acceptades i que, per tant, podran ser votades per la ciutadania. Les votacions es podran fer entre l'1 i el 28 de setembre. Els resultats es faran públics a l'octubre.