La cervesa més antiga d'Europa és de Begues

Divendres, 7 d’agost de 2020

Al jaciment de la Cova de Can Sadurní es van descobrir, ja fa 10 anys, les restes que certifiquen l'elaboració de cervesa més antiga del continent europeu, cap al 4.500 a.C.

Divendres, 7 d'agost, és el Dia Internacional de la Cervesa. I, en aquesta data, no està de més recordar que Begues pot afirmar ser l'origen de la cervesa més antiga d'Europa. 

Tot va començar el 1999, quan es van trobar dins el jaciment de la Cova de Can Sadurní restes de recipients de ceràmica en un estrat d'aproximadament el 4.500 abans de Crist, que contenien vestigis de què s'hi havia fermentat cervesa. Aquesta data, en ple neolític, la converteix (de moment) en la més antiga de tot el continent europeu.

Per rememorar aquests vestigis prehistòrics, l'any 2014 el CIPAG, amb la col·laboració de l'Institut de Cervesa Artesana (ICA), va començar a elaborar una cervesa basada en les restes trobades a la cova, L'Encantada, una recreació de cervesa neolítica a partir de les restes fossilitzades trobades al jaciment. La recreació es va fer amb els ingredients que es podien trobar en els entorns del jaciment en aquell moment. Una cervesa, per tant, que no porta llúpol sinó artemisa com a amargant i antioxidant.

A banda de l'artemisa, L'Encantada està elaborada amb ordi maltejat, herba-lluïsa, mores i mel. Tal com és habitual en les cerveses prehistòriques, no conté llúpol i s'ha decantat, fet pel qual conserva el llevat.

Darrera actualització: 27.07.2020 | 19:49