L’Ajuntament de Begues ha hagut d’abonar recentment els 243.240,25€ als quals l’obligava una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en favor de l’empresa GEAFE. Un cop esgotats tots els recursos contenciosos administratius interposats, el consistori ha hagut de fer front a la darrera demanda que va presentar l’empresa. Ara queda pendent de resoldre una reclamació en sentit contrari, de l’Ajuntament cap a l’antiga gestora.
L’empresa GEAFE tenia adjudicada la gestió directa de la piscina municipal de Begues des de l’any 2002. L’origen del conflicte es remunta a l’any 2014, quan l’empresa exigeix a l’Ajuntament de Begues el pagament d’una compensació econòmica per una sèrie de fets que es van començar a produir l’any 2003.
GEAFE al·legava que les decisions preses en aquells anys pel consistori no estaven recollides en el contracte del servei. Feien referència a aspectes com, al seu parer, una insuficient revisió de les tarifes de la piscina per part de l’Ajuntament, la impossibilitat de gestionar un bar a la pròpia piscina o la creació de bonificacions del 50% en el preu de determinades tarifes en benefici de determinats col·lectius d’usuaris. També d’altres qüestions, com el fet de cedir l’ús dels vestidors a entitats del poble o haver de gestionar instal·lacions com les pistes de tennis.
L’empresa portà el cas als tribunals i el Jutjat Contenciós Administratiu número 14 de Barcelona va acabar donant la raó a GEAFE en una sentència de 2016. L’Ajuntament la va recórrer, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acabat ratificant-la aquest 2020, obligant l’Ajuntament a fer front als 243.240,25€ més interessos, que també s’abonaran properament.
Aquest pagament se suma a una indemnització anterior de termes similars a la qual l’Ajuntament ja va haver de fer front per sentència ferma del TSJC a favor de la mateixa empresa.
L’actual govern municipal manifesta que “com a actuals responsables municipals ens correspon vetllar pels interessos de l’Ajuntament de Begues i per aquest motiu s’han intentat esgotar totes les vies legals possibles per evitar el pagament.”
A principis de 2017 el govern municipal ja va donar per finalitzat, legalment i de forma definitiva, el contracte de la piscina amb aquesta empresa i es va realitzar una auditoria tècnica i de gestió que va permetre iniciar una nova etapa en la prestació d’aquest servei municipal. D’aquest manera, la Piscina passava d’una gestió indirecta a una gestió directa per part de l’Ajuntament a través d’una empresa concessionària. D’aquesta manera és el consistori qui assumeix totes les competències en quant a ingressos i despeses i la direcció de la política esportiva i les millores a desenvolupar, evitant que en un futur puguin reproduir-se fets com els que han marcat tots aquests anys de litigis amb l’antiga gestora.
Els conflictes judicials amb l’antiga gestora estan pendents ara d’un últim cas als tribunals, referent a la liquidació del final del contracte, i en el qual és l’Ajuntament qui reclama una indemnització al seu favor. L’empresa ha presentat recurs contenciós contra aquesta liquidació.