El percentatge d'atur el maig passat era de 6,3%, una dada que no es veia des d'abans del 2007. L'Ajuntament de Begues ha impulsat diferents polítiques de foment de l'ocupació per poder contribuir a aquesta recuperació.
L'índex d'atur a Begues ha assolit el nivell d'abans de la crisi econòmica. Les darreres xifres oficials, del maig d'aquest any, assenyalen que el percentatge d'atur al nostre municipi és del 6,3%, amb un total de 193 persones en recerca de feina. Es tracta d'unes dades que no es veien des d'abans del 2007. A partir del 2008, l'índex d'atur a Begues va anar en augment fins a arribar al punt més crític l'octubre del 2013, amb un percentatge del 14,51% i 397 persones buscant feina (vegeu gràfic més avall). Des de llavors, les xifres han anat en descens progressivament. Pal·liar els efectes de l'atur ha estat una de les principals preocupacions de l'Ajuntament de Begues en matèria de polítiques d'ocupació i promoció econòmica.
En els darrers anys s'han intensificat les accions, amb actuacions com la creació d'una borsa per realitzar pràctiques al consistori, la qual es va estendre als joves a través del programa Garantia Juvenil. De fet, aquesta borsa de pràctiques s'ha anat complementant amb la formalització de contractes de pràctiques i convenis amb universitats i un institut que han permès l'accés a l'administració pública de joves estudiants o recent llicenciats. Un itinerari formatiu i laboral que, més enllà de les pràctiques curriculars, s'ha ampliat en forma de contractes directes a través de plans d'ocupació per joves.
En aquest sentit, des de 2015 l'Ajuntament ha destinat 300.000 euros a plans d'ocupació, sense comptar les ajudes procedents de plans d'altres administracions. Tot plegat respon a la voluntat municipal de contribuir a la formació dels beguetans i beguetanes, però també a la generació directe de llocs de treball dins de les possibilitats del consistori i de la legislació vigent. De fet, només durant el primer semestre de 2018, l'Ajuntament ja ha formalitzat una quarantena de contractes temporals que permeten donar resposta a necessitats tècniques o de gestió municipal tot fomentant l'ocupació local i l'ampliació de currículum i de prestacions laborals. A més, el consistori també s'ha sumat als programes Enfeina't i Ubicat de la Generalitat i ha organitzat tallers i cursos d'ofimàtica, d'anglès bàsic, d'hostaleria, de recursos digitals (WordPress, Google Analytics, màrqueting digital o AdWords, entre altres), o de com millorar la recerca de feina, com fer un videocurrículum o com enfrontar una entrevista laboral, així com xerrades relacionades amb aquest tema. Suport a l'emprenedoria i als autònoms Els autònoms i les persones que volien posar en marxa la seva pròpia empresa també han rebut el suport durant els anys més intensos de la vessant laboral d'aquesta crisi. El desembre del 2014 es va organitzar una jornada d'emprenedoria i networking, i el 2015 la Regidoria d'Ocupació va posar en marxa el programa 'Arrenca el vol' en col·laboració amb el portal trobarefeina.com, com un nou servei d'assessorament personalitzat per a empreses i emprenedors. A més, entre 2014 i 2015, les regidories d'Ocupació i de Joventut van engegar 'Els dijous et mous', un cicle de càpsules de formació laboral per a persones que es trobaven en situació d'atur o que pensaven canviar la seva situació laboral. Amb tot, l'Ajuntament de Begues s'ha compromès a seguir treballar per reduir encara més els índexs actuals i poder contribuir a la creació i manteniment de llocs de treball i la millora de la qualificació laboral de les persones treballadores.