Restringida la crema de restes agrícoles per una normativa estatal

Dilluns, 7 de novembre de 2022

La Llei de residus i sòls contaminats per una economia circular, aprovada a l'abril pel govern espanyol, només permet les cremes de restes vegetals per raons fitosanitàries i per a evitar incendis forestals.

Les persones de Begues i de la resta de Catalunya professionals del sector agrari i forestal ja no poden fer cremes de restes agrícoles com era habitual en el període comprès entre el 15 d'octubre i el 15 de març i sempre que les cremes es comuniquessin prèviament.

Ara, les cremes agrícoles estan restringides per un article de la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, aprovada pel govern espanyol a l'abril i la qual té per objectiu potenciar l'aprofitament i el reciclatge de les restes vegetals.

Les cremes només es poden fer per dues raons: per evitar els incendis forestals i per matius fitosanitaris. En ambdós casos, cal demanar un permís excepcional (que es pot atorgar o denegar) al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural.

Quin cultiu i quina plaga?

En el cas de demanar el permís de crema per qüestions fitosanitàries, en la sol·licitud caldrà especificar el tipus de cultiu o plantació i detallar la plaga que l'afecta. Només s'atorgarà el permís si la plaga apareix en la llista de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

A més, la crema per raons fitosanitàries només es pot demanar quan no sigui possible abordar la plaga o la malaltia del cultiu amb cap tractament i també quan no hi hagi mitjans per evitar-ne la propagació.

Un cop feta la sol·licitud, aquesta serà revisada pel Servei de Sanitat Vegetal, òrgan que verificarà el llista de plagues de l'IRTA i elaborarà un informe que elevarà a la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, que és qui finalment donarà o denegarà el permís de crema.

Què fer amb les restes vegetals?

En el cas que les restes agrícoles no es puguin cremar, des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural es proposa triturar-les per incorporar-les al sòl, fer-ne compostatge o bé destinar-les a la producció de biomassa.

Darrera actualització: 4.11.2022 | 10:55