Un pla de xoc amb un impacte econòmic superior als 300.000 € per la COVID-19
L'Ajuntament de Begues ha establert ajuts extraordinaris, ha reforçat la seva plantilla i ofereix diferents línies d’ajuts davant la crisi social i econòmica provocada pel coronavirus.
L’arribada de la pandèmia de la covid-19 ha suposat al llarg dels darrers mesos l’establiment d’un pla de xoc per part de l’Ajuntament de Begues per a garantir la salut de les persones i donar suport als col·lectius que s’han vist més afectats per la crisi sanitària del coronavirus. Una recent estimació de l’impacte econòmic que, fins al moment, ha provocat sobre els comptes públics aquesta situació excepcional quantifica en més de 200.000 euros les mesures impulsades, dels 300.000 euros previstos enguany.
La part més quantiosa d’aquesta xifra prové de les diverses línies d’ajut que ha promogut el consistori. Així, trobem per exemple els 33.781 euros que s’han invertit a donar suport a emergències socials o els 60.000 euros que es destinen a empreses, a establiments comercials i de serveis i a persones autònomes.
Pel que fa a les taxes, també cal sumar-hi els 16.500 euros corresponents a la suspensió del cobrament de la taxa d’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires —és a dir, el pagament que han de fer els establiments de restauració per a poder tenir terrasses— i els 19.200 euros per a sufragar la taxa de residus comercials.
La salut com a primer objectiu
Més enllà de treballar per la recuperació econòmica i per la cura dels segments socialment més vulnerables, l’acció municipal ha tingut en aquests mesos com a primer objectiu la salut pública. Així, s’ha destinat una part important dels 48.280 euros gastats en béns corrents i serveis a la compra d’equips de protecció, a la desinfecció de carrers, al servei de megafonia o a reforçar els canals de comunicació, entre altres accions. A més, també s’han dut a terme inversions per valor de 4.180 euros per a millores tecnològiques dirigides a implementar la seguretat laboral.
Aquest treball s’ha completat amb el suport municipal al CAP Pou Torre, que ha incorporat recentment una doctora de família més, amb l’aportació municipal d’habitatges temporals i mesures de protecció al personal, d’un vehicle per a realitzar les visites a domicili, d’àpats i d’una línia telefònica per a facilitar el seu dia a dia.
Reforçant el personal municipal
La nova realitat provocada per la presència de la covid-19 ha fet que el mateix personal laboral de l’Ajuntament hagi assumit noves responsabilitats i un augment de la càrrega laboral en àmbits com la seguretat o els serveis socials. Per tal de poder fer front a aquesta situació sobrevinguda, s’ha realitzat una inversió en el reforç de la plantilla a través de la pròrroga de la netejadora domiciliària i la contractació temporal d’una treballadora social i d’un agent de la Policia Local. En el seu conjunt, aquestes mesures han significat una despesa de 26.000 euros.