L'Assemblea General de Nacions Unides, el 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran . La comunitat internacional insta d'aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura. Governs, associacions, institucions i totes les persones estan convidades a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se al desenvolupament d'una societat apta per a totes les edats. La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.
Manifest del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Grans 2020
Enguany fa 30 anys de la proclamació, per part de Nacions Unides, de l’1 d’octubre com a Dia Internacional de les Persones Grans, amb l’objectiu de difondre una imatge positiva de l’envelliment i situar a les persones grans al centre d’interès mundial per un dia.
Avui aquest centre d’interès mundial està situat en la pandèmia del Covid-19, i les persones grans són l’epicentre d’aquesta pandèmia, essent qui està patint els efectes més greus.
L’esclat de la pandèmia va desbordar la capacitat dels serveis socials i sanitaris d’arreu del món. Des de l’1 de març al 10 de setembre han perdut la vida per Covid-19 al Baix Llobregat 1.506 persones, de les quals 1.417 tenien 65 anys o més, i d’aquestes, 726 vivien en una residència. Per tant, gairebé la meitat de les morts per Covid-19 al Baix Llobregat corresponen a persones que vivien en residències.
La falta de control a les residències de gent gran ha esclatat evidenciant la precarietat, fragilitat i abandonament, tant de les persones que hi viuen com del personal que hi treballa. Un servei tan essencial com aquest no pot ser mai un negoci, una activitat lucrativa, perquè el preu és inassumible.
El fet que les persones grans estiguem patint els efectes més greus de la pandèmia no ha comportat una resposta unànime de tota la societat, sinó que per desgràcia s’han generalitzat missatges discriminatoris i deshumanitzadors que exclouen i discriminen per motiu d’edat, una greu vulneració dels nostres drets, que també s’ha produït en altres drets bàsics, com per exemple el dret a una assistència sanitària de qualitat, respectuosa i professional. Molts centres d’atenció primària estan tancats, i amb els que estan oberts es gairebé impossible contactar o rebre l’atenció necessària per manca de mitjans i sobretot professionals.
Per tot plegat, avui dia 1 d’octubre volem dir que les persones grans som éssers humans, ciutadans i ciutadanes que formem part de la societat en les mateixes condicions que la resta, i que no ho som menys per l’edat que tinguem.
Reivindiquem un canvi de model en la gestió, control i funcionament dels centres residencials, i centres d’atenció a les persones grans, com a servei bàsic de vital importància per a la nostra societat. La soledat i aïllament de les persones que hi resideixen està comportant greus conseqüències per a la seva salut, tant a nivell físic com a nivell psicològic.
Reivindiquem també el paper cabdal que hem desenvolupat i que encara desenvolupem en aquesta societat i demanem un tracte digne, amb respecte als nostres drets humans, molt especialment en l’àmbit sanitari i l’atenció social.
Per últim, voldríem tenir un record per a totes les persones que han perdut la vida enguany i també per a les seves i famílies, així com per a totes aquelles que estan patint el Covid-19 actualment, i manifestem el nostre agraïment i reconeixement a les persones que contribueixen amb la seva tasca, a que el final d’aquesta pandèmia estigui cada dia més a prop.